Algemene informatie over Teylingen

Sassenheim is, samen met de dorpen Voorhout en Warmond, onderdeel van de gemeente Teylingen. Warmond ligt aan de rand van de Kagerplassen in het Groene Hart. Voorhout en Sassenheim zijn gericht op de Bollenstreek. In de omgeving is veel te zien en te beleven. Wandel- en fietsroutes voeren u naar de mooiste plekjes en laten u kennis maken met het schitterende plassengebied, de prachtige natuur, de historische burcht, het gezellige centrum van Sassenheim en de authentieke straatjes van Warmond. In het voorjaar geniet u van de uitgestrekte bollenvelden die dan in volle bloei staan. In april rijdt het jaarlijkse Bloemencorso van de Bollenstreek door Voorhout en Sassenheim. In de zomer bieden de Kagerplassen volop mogelijkheden voor (water)recreatie.

Aantal inwoners

Voorhout circa 15.325

Sassenheim circa 15.435

Warmond circa 4.925

Openbaar vervoer

Diverse buslijnen Arriva, NS-station in Voorhout en Sassenheim.

Onderwijs

Sassenheim

Basisscholen

Het Bolwerk (openbaar)
De Kinderburg (rooms-katholiek)
De Overplaats (rooms-katholiek)
De Rank Diligence (christelijk)
De Rank Antoniuslaan (christelijk)
De Springplank (rooms-katholiek)
De Startbaan (rooms-katholiek)

Middelbaar onderwijs Rijnlands Lyceum Sassenheim

Voorhout

Basisscholen

de Regenboog (protestant-christelijk)
de Achtbaan (openbaar)
de Andreas (rooms-katholiek)
de Antonius (rooms-katholiek)
de Emmaus (rooms-katholiek)

Middelbaar onderwijs

Teylingen college (KTS) (Technomavo)

Warmond

Basisscholen

Per 1 oktober 2015 is De Alleman samengegaan met CBS Oostergeest onder de naam Basisschool ‘t Landt Goed.
Basisschool ‘t Landt Goed is gevestigd in het ‘kloppent hart' van Warmond, de brede school.

De Waaier (rooms-katholiek), eveneens gevestigd in de brede school in Warmond.

Belastingen

Onroerende zaakbelastingen

Bij de onroerende zaakbelastingen (OZB) is sprake van een belasting voor de eigenaar en een belasting voor de gebruiker van een woning. De OZB-tarieven worden door middel van percentages van de WOZ-waarde berekend. Tarieven Teylingen 2016 (percentage van WOZ-waarde):
Woningen:
eigenarenbelasting 0,0793%
gebruikersbelasting vervallen
Niet-woningen:
eigenarenbelasting 0,1700%
gebruikersbelasting 0,1367%

Rioolrecht

Het rioolrecht is een heffing, die eigenaren van woningen en bedrijfspanden betalen voor de aansluiting op het rioolstelsel. Het wordt geheven per zelfstandige woning of bedrijfspand. Hierbij maakt het niet uit of dat object groot of klein is, per jaar wordt voor elk object het tarief betaald.
Tarief Teylingen 2016 (per jaar):
Rioolrecht voor gebruikers (bedrijven en particulier) tot max. 300m³ = € 140,00.
Rioolrecht bij gebruik (bedrijven en particulier) boven 300m³ = € 1,10 (per m3)

Afvalstoffenheffing

De afvalstoffenheffing is een vergoeding voor de kosten die het ophalen van het huisvuil en het verwerken ervan met zich meebrengt. Alleen huishoudens betalen een afvalstoffen-heffing. Bedrijven, winkels e.d. betalen deze heffing dus niet. Zij moeten zelf de afvoer van hun afval regelen.
Tarief Teylingen 2016 (per jaar):
Afvalstoffenheffing eenpersoonshuishouden = € 255,00
Afvalstoffenheffing meerpersoonshuishouden = € 324,00

Enkele bezienswaardigheden Ruïne van Teylingen (Sassenheim/Voorhout)

De ruïne van Teylingen is een ringburcht met een woontoren. Ooit hoorde hier ook een voorburcht en poortgebouw bij, maar hier is niets meer van over. De bekendste bewoner van het slot is Jacoba van Beieren (1433). Zij was afkomstig uit de hoogste adellijke kringen. De ruïne is toegankelijk voor publiek.


Recreatie-eiland Koudenhoorn (Warmond)

Het recreatie-eiland Koudenhoorn is gelegen in de Kagerplassen. Dit unieke eiland biedt de mogelijkheid om te vissen, wandelen, fietsen, zwemmen of luieren in de zon. Daarnaast is er een prachtig natuur- en stiltegebied waar u kunt wandelen over de laarzenpaden. De Zwanburgerroute (7 km) start vanaf het eiland. Koudenhoorn is bereikbaar via de brug bij de Gemeentehaven in Warmond.

Boerhaavehuis (Voorhout)

Het Boerhaavehuis is het geboortehuis van de beroemde medicus en botanicus Herman Boerhaave (geboren in 1668). Tegenwoordig is het huis in gebruik als pastorie. De mooi aangelegde tuin en kruidentuin zijn dagelijks en gratis opengesteld voor bezoekers. Adres: Kerkweg 11 in Voorhout.


Park Rusthoff (Sassenheim)

Aan de winkelstraat van Sassenheim ligt het fraaie park Rusthoff. De groene oase was oorspronkelijk een strand-walbos. Het park is in 1830 aangelegd in Engelse landschapsstijl als tuin van buitenplaats Rusthoff. In het park bevinden zich een heemtuin en een kinderboerderij. Ook is er een groot grasveld waar u kunt picknicken.U vindt het park aan de Hoofdstraat in Sassenheim.